RobotFirst #21 - Snelgids AI: vijfstappenplan

RobotFirst #21 - Snelgids AI: vijfstappenplan
 • 1 april 2019
 • Redactie

De belofte van artificial intelligence is groot. Sommigen noemen het de nieuwe industriële revolutie. In ieder geval is AI al flink doorgedrongen in ons dagelijks leven. Onze telefoon heeft een virtuele assistent, met beeldherkenning worden we op de bon geslingerd als we bij een trajectcontrole te hard rijden en de AI achter Google Translate vinden we de normaalste zaak van de wereld. Dus als consument raken we gewend aan slimme toepassingen. Daardoor verwachten we dit ook van bedrijven en zeker bij klantcontact.

Maar als je nog niet gestart bent met AI, waar begin je dan? Hier is een vijfstappenplan om te starten en door te groeien naar een volwassen AI-organisatie.

 1. Inspireer de organisatie voor artificial intelligence
  Maak de organisatie enthousiast voor de mogelijkheden van AI. Bedenk gezamenlijk hoe artificial intelligence een bijdrage kan leveren en bijvoorbeeld de mensen op de werkvloer kan versterken. Is het mogelijk om herhalende taken of menselijke beoordeling te automatiseren? Noteer ideeën en selecteer een eerste idee om mee te experimenteren.
 2. Maak een proof-of-impact om momentum te creëren
  Zet een klein experiment op (van bijvoorbeeld 5 dagen), waarin je kunt aantonen dat het idee levensvatbaar is. Het experiment moet aantoonbaar impact maken op een bedrijfsdoel. Bijvoorbeeld het verhogen van de NPS kan een uitgangspunt zijn.
 3. Zet een inhouse AI-team op
  Artificial intelligence heeft een grote invloed op de bedrijfsvoering en daarom is het belangrijk om kennis intern te verzamelen. Externe partners met diepgaande technische AI-expertise kunnen helpen bij het creëren van momentum, maar het is belangrijk om op lange termijn de AI-kennis zelf in huis te hebben.
 4. Biedt AI-trainingen breed aan
  AI zal veel rollen veranderen. Geef eenieder de kennis die hij nodig heeft om zich aan te passen aan de nieuwe rollen in het AI-tijdperk. In Nederland is onlangs een initiatief gestart om iedereen kennis te laten maken met artificial intelligence: de gratis Nationale AI-cursus. Echter, voor iedere rol is een aangepast curriculum nodig.
 5. Ontwikkel een AI-strategie
  Zodra teams het succes van de eerste AI-projecten beginnen te zien en een dieper inzicht in AI hebben, kun je kijken waar artificial intelligence de meeste waarde levert. Met een AI-strategie breng je focus aan waar je AI inzet en met welk doel.

Tekst: Joop Snijder, Head of Research Center AI bij Info Support

comments powered by Disqus