HR: Alle ballen op betrokkenheid

HR: Alle ballen op betrokkenheid
  • 14 mei 2019
  • Redactie

Geen werving en selectie, maar het behoud van werknemers wordt het nieuwe speerpunt van werkgevers. Maatregelen zoals flexibelere werktijden, extra scholing en het meten van empoyee engagement worden in 2020 steeds meer genomen, blijkt uit het rapport ‘HR-Trends 2019-2020’ van adviesbureau Berenschot.

In samenwerking met AFAS Software en Performa onderzocht Berenschot de trends binnen het HR-landschap in 2019 en 2020, op basis van circa 2.000 interviews met HR-professionals.
Anno 2019 blijkt het binnenhalen van nieuw talent nog topprioriteit. Volgens jaar wordt dit van ondergeschikt belang en gaan HR-professionals zich voornamelijk richten op personeelsbehoud. Niet dat werving en selectie niet meer van belang is – de war on talent wordt nog altijd hevig gestreden. Sterker nog: driekwart van de HR-professionals ervoer in 2018 problemen met het aantrekken van nieuw talent. Bovendien geeft 1 op de 4 respondenten aan dat het uitoefenen van bedrijfsactiviteiten momenteel wordt belemmerd door het gebrek aan medewerkers.

Het meten van employee engagement
Van de ondervraagde HR-professionals heeft 22 procent nog geen aanvullende maatregelen genomen om medewerkers aan zich te binden en zodoende talent te behouden. De respondenten die bij de overige 78% horen, kiezen met name voor aanvullende scholing (42%), het flexibeler maken van arbeidsvoorwaarden (33%) en het meten van medewerkersbetrokkenheid (30%). Hans van der Spek (senior management consultant bij Berenschot) duidt: ‘Na jarenlang een krappe arbeidsmarkt te hebben gehad, waarbij sommige organisaties van alles uit de kast haalden om nieuw talent aan te trekken, lijkt de focus meer te liggen op het optimaliseren van de inzet van de bestaande medewerkers.’

comments powered by Disqus