E-health heeft hart op goede plaats

E-health heeft hart op goede plaats
  • 13 mei 2019
  • Redactie

Het digitaal monitoren van hartpatiënten werpt zijn vruchten af: het zorggebruik van hartpatiënten vermindert met 30 tot 70%. Dit blijkt uit de pilot ‘HartWacht’, gelanceerd door Zilveren Kruis.

Het Zilveren Kruis-experiment werd uitgevoerd onder 500 verzekerden. Dankzij het gebruik van de app HartWacht nam het aantal verpleegdagen af met 40% en werd het aantal bezoeken aan de Eerste Hulp tot 70% gereduceerd. De functie ‘digitale cardioloog’ in de app is ontwikkeld in samenwerking met CCN (Cardiologie Centrum Nederland) en FocusCura. Deze werd door een kwart van de respondenten gebruikt voor het op afstand meten van de bloeddruk, de hartslag en het hartritme. Zodoende konden de zorgverleners op afstand een oogje in het zeil houden.

Initiatieven te over
‘Indrukwekkende resultaten’, vindt de zorgverzekeraar. ‘We waren al overtuigd dat telemonitoring bijdraagt aan de eigen regie en kwaliteit van leven. Nu blijkt dat dit ook nog eens gepaard te gaan met minder opnames, spoedbezoeken en ambulanceritten.’ Het is niet voor het eerst dat Zilveren Kruis inzet op e-health. Sinds begin dit jaar biedt de verzekeraar zijn initiatief ‘Kijksluiter’ aan voor apothekers.

comments powered by Disqus