Robotprimeur voor Oogziekenhuis

Robotprimeur voor Oogziekenhuis
  • 16 mei 2019
  • Redactie

Het Oogziekenhuis in Rotterdam geeft te kennen succesvol een oogoperatie te hebben uitgevoerd met behulp van een robot. De instelling is positief over de effecten: ‘Dit is een belangrijke stap binnen de oogheelkunde.’

Het Oogziekenhuis verklaart dat de operatie van vorige week onderdeel is van een onderzoek naar de inzet van robots binnen het ziekenhuis. De robot fungeert tijdens de ingreep als een derde hand die helpt voor de nauwkeurigheid van de operaties, bericht de instelling. Karoosh Faridpooya (netvlieschirurg) is optimistisch: ‘We verwachten dat we hierdoor complicaties kunnen verminderen en het resultaat voor de patiënt kunnen verbeteren.’

All eyes on tech
De inzet van de operatierobot is het gevolg van een pilot van een jaar. Het Oogziekenhuis maakt digitale sprongen: onlangs startte het ziekenhuis een project om AI in te zetten in de opsporing naar een oogziekte die blindheid als gevolg heeft. Slimme algoritmes moeten in staat zijn om de aandoening al in een vroeg stadium te vinden, net als dat de operatierobot het op termijn mogelijk moet maken om nieuwe oogbehandelingen uit te voeren.


comments powered by Disqus