Chatbot-therapeut opent praktijk

Chatbot-therapeut opent praktijk
  • 28 juni 2019
  • Redactie

Maak kennis met Amerikaanse startup Youper: de bouwer van AI-aangedreven mentale gezondheidsassistenten. Het bedrijf haalde $ 3 miljoen op en is daar volgens The Wall Street Journal niet de enige in. Chatbot-therapeuten schieten als paddenstoelen uit de grond.

Veel snelgroeiende bedrijven in de Verenigde Staten focussen zich op het bouwen van AI-chatbots om geestelijke hulp te bieden, schrijft de krant. In het geval van Youper is er een duidelijk voordeel voor gebruikers ten opzichte van een menselijke therapeut: de dienst wordt op het moment (nog) gratis aangeboden. Tevens is de chatbot-therapeut volgens de startup toegankelijker om te gebruiken dan naar een therapeut te stappen: ze zouden meer privé zijn en minder gestigmatiseerd.

Chatbot of psychotherapeut?
‘Gemiddeld duurt het 10 jaar voordat iemand eigenlijk met een zorgaanbieder praat. Dit kan 10 minuten zijn met een app als Youper’, aldus medeoprichter Jose Hamilton tegenover TechCrunch. Menselijke therapeuten zijn voorzichtig over deze technologie. De chatbots zullen de menselijke therapeuten niet volledig vervangen, luidt de verwachting.

comments powered by Disqus