HagaZiekenhuis krijgt AVG-boete van €460.000

HagaZiekenhuis krijgt AVG-boete van €460.000
  • 16 juli 2019
  • Redactie

Voor het niet op orde hebben van de interne beveiliging van patiëntendossiers, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het HagaZiekenhuis in de Hofstad een boete van € 460.000 opgelegd. Dat is zojuist bekendgemaakt.

Om het ziekenhuis te dwingen de beveiliging van patiëntendossiers te verbeteren, legt de autoriteit het HagaZiekenhuis tevens een last onder dwangsom op. Als de betreffende zorginstelling de beveiliging niet voor 2 oktober 2019 verbeterd heeft, moet het ziekenhuis elke twee weken €100.000 betalen, met een maximum van €300.000.

Maatregelen treffen
AP-voorzitter Aleid Wolfsen noemt de ferme boete ‘passend’. ‘De relatie tussen een zorgverlener en een patiënt hoort volstrekt vertrouwelijk te zijn. Ook binnen de muren van een ziekenhuis. Het maakt daarbij niet uit wie je bent.’ Wolfsen doelt daarmee op Samantha de Jong, beter bekend als reality-tvster Barbie. Tientallen ziekenhuismedewerkers hadden rondgesnuffeld in haar medische gegevens, waarna de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek startte.

Het HagaZiekenhuis heeft inmiddels laten weten maatregelen te nemen. ‘Medewerkers loggen in met een gebruikersnaam en wachtwoord of met hun persoonlijke personeelspas en pincode. Die pincode moet nu al elke vier uur opnieuw worden ingetikt. De AP vindt dat te weinig en daarom wordt de authenticatie aangepast’, laat het Haagse ziekenhuis aan RTL Nieuws weten. Ook zegt het ziekenhuis toe vaker controles uit te voeren. ‘Daarnaast blijven we natuurlijk onze medewerkers continu informeren over het belang van de bescherming van patiëntgegevens’, aldus directievoorzitter Carla van de Wiel tegenover NOS.

Lees ook: Pareltjes vinden in de databerg

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link