Microsoft wil AI-landschap ontwrichten

Microsoft wil AI-landschap ontwrichten
  • 23 juli 2019
  • Redactie

Microsoft gaat een partnerschap aan met OpenAI. De techgigant pompt een miljard dollar in de non-profit onderzoeksorganisatie om een ultraslim algoritme te creëren dat geavanceerde AI-systemen traint. Dit algoritme moet het niveau van de mens evenaren of zelfs overtreffen, waar de maatschappij van moet kunnen profiteren.

‘Wij geloven dat de oprichting van voordelige AGI (artificial general intelligence) de belangrijkste technologische ontwikkeling in de menselijke geschiedenis zal zijn, met het potentieel om de mens-robot balans vorm te geven’, aldus Greg Brockman, CTO bij OpenAI. Deze organisatie, ooit mede opgericht door Elon Musk, wil een software creëren met menselijke kenmerken zoals het zelfstandig maken van beslissingen en analyseren van gebeurtenissen. Volgens een Amerikaans nieuwsmedium kan de investering van Microsoft de grenzen verleggen voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Ontwrichtende AI-gevolgen
Wanneer een dergelijke disruptie van de AI-markt echter werkelijkheid wordt, is er sprake van een grote uitdaging voor de mensheid. Zo wijst Helen Toner, directeur van het Amerikaanse Center for Security and Emerging Technology, op de impact van de transformatie door het te vergelijken met de ontwikkeling van elektriciteit. ‘Het is niet één doorbraak: het maakt talloze veranderingen mogelijk in de manier waarop we ons leven leiden.’ Daarnaast blijft de angst bestaan voor een ongelijke verdeling van de (financiële) voordelen die kunstmatige intelligentie zouden opleveren; het zou de rijken rijker kunnen maken en armoede verder aanwakkeren.

AI voor allen, allen voor AI?
De investering van Microsoft in een non-profitorganisatie kan voor scheve blikken zorgen. Dit wil OpenAI ondervangen door te opereren onder de naam OpenAI LP: een limited partnership. Inmiddels is de organisatie hybride: een combinatie tussen non-profit en profit. Het doel blijft nog steeds om de maatschappij te laten profiteren van de open AI-systemen, wat naar verluidt ook Microsoft’s doel is. OpenAI’s CTO: ‘Beide bedrijven hebben zeer op elkaar afgestemde missies. Microsoft om elke persoon en elke organisatie op de planeet in staat te stellen meer te bereiken; OpenAI om ervoor te zorgen dat artificial general intelligence de hele mensheid ten goede komt.’

comments powered by Disqus