Vakantieperikelen: bron van stress

Vakantieperikelen: bron van stress
  • 12 juli 2019
  • Redactie

Alle mails nog snel beantwoorden, een gedegen overdracht schrijven, de laatste afspraken nog inplannen: de helft van de vrouwelijke medewerkers heeft de week voor een vakantie last van stress. 4 op de 10 kan de stressgevoelens ook tijdens de vakantie niet loslaten.

Tweederde van de medewerkers werkt over in de week voor de vakantie – sommige respondenten maken gedurende de week voor het verlof 21 extra overuren. Volgens vakantieaanbieder Celebrity Cruises, die opdracht gaf voor het onderzoek, ligt een mogelijke oorzaak bij werknemers die het onprettig vinden om de controle over het werk los te laten. Voor 39 procent van de respondenten neemt de gedachte aan een collega die de werkzaamheden tijdelijk overneemt veel spanning met zich mee. 6 op de 10 vakantievierders is bang dat er dingen mis gaan tijdens afwezigheid.

In de ban van werkstress
De uitkomsten maken duidelijk dat veel werknemers niet in staat zijn om te genieten van de vrije dagen. Meer dan driekwart is gestrest omdat er geen controle is over de werkzaamheden en de medewerker niet op het werk is. 57% van de vrouwelijke respondenten blijft nog doorwerken. Dit heeft in sommige gevallen uitwerking op de omgeving van de vakantievierder: bij 40% van de stellen zorgt de werkende partner voor irritaties bij de ander.

comments powered by Disqus