BBC komt met voice-troef

BBC komt met voice-troef
  • 28 augustus 2019
  • Redactie

BBC gaat de strijd aan met grote techbedrijven middels een eigen ontwikkelde spraakassistent: Beeb. De omroep heeft een onderscheidende troef in handen: de VA reageert op diverse accenten. Momenteel worden stemmen van medewerkers opgenomen, om de AI-software te leren bepaalde dialecten te begrijpen.

Ondanks dat British Broadcasting Corporation zegt momenteel geen plannen te hebben om een fysiek product te lanceren zoals Amazon of Google, noemt The Guardian (na een gesprek met een woordvoerder) Beeb een rivaal van Alexa.

BBC heeft de intentie om consumenten in staat te stellen met hun stem favoriete programma’s te vinden; niét om functies van de devices van grote commerciële techbedrijven na te bootsen. Het plan houdt simpelweg in dat klanten eenvoudiger toegang hebben tot bestaande BBC-inhoud en de omroep vervolgens in staat is nieuwe vormen van interactiviteit te ontwikkelen. ‘Met een eigen assistent heeft BBC de vrijheid om te experimenteren met nieuwe programma’s, functies en ervaringen zonder afhankelijk te zijn van een groot techbedrijf. Het zal BBC daarnaast in staat stellen veel ambitieuzer te zijn en functies te ontwikkelen waar mensen van kunnen genieten.’

Grootschalige user experiences
Naast dat de Britse organisatie van plan is de AI-technologie zo in te richten dat de assistent accenten kan herkennen, is de aanpak zelf onderscheidend. De woorden ‘toegankelijk’ en ‘publiek’ staan centraal: ‘BBC zal zijn rol als publieke innovator in technologie gebruiken om ervoor zorgen dat iedereen – niet alleen techgiganten – kan profiteren van nieuwe ervaringen.’ Volgens BBC wordt de assistent volgend jaar gelanceerd.

comments powered by Disqus