FNV vecht voor werk-privébalans

FNV vecht voor werk-privébalans
  • 3 oktober 2019
  • Redactie

Werknemers in de gehandicaptenzorg en jeugdzorgmedewerkers krijgen het recht om buiten werktijd elektronisch uit te staan. Vakbond FNV strijdt ervoor dat het ‘recht voor onbereikbaarheid’ ook in andere cao’s wordt opgenomen.

In sommige Europese landen is het wettelijk vastgelegd dat medewerkers buiten werktijd niet hoeven te reageren op berichten of telefonische oproepen hun werkgever. Vorige week was de primeur voor de gehandicaptenzorg, waarin het voor het eerst in een Nederlands cao is vastgelegd dat mensen in hun vrije tijd onbereikbaar kunnen zijn. Nu volgt het jeugdzorg-cao.

Onbalans
FNV vindt dat de werkdruk onder medewerkers zich opstapelt en er meer zeggenschap moet komen, zodat zij privé en werk goed kunnen combineren. Volgens de vakbond voelen werknemers zich onder druk gezet om hun mobiele telefoons of laptops buiten werktijd in de in de gaten te houden, met als gevolg dat de werk-privébalans verstoord raakt. ‘Dat veroorzaakt stressklachten, terwijl werkenden rust en hersteltijd nodig hebben.’

comments powered by Disqus