‘Giet burgerparticipatie niet in beton’

‘Giet burgerparticipatie niet in beton’
  • 01 oktober 2019
  • Redactie

Eén loket waar alle burgerinitiatieven binnenkomen, met één contactpersoon vanuit de gemeente Tilburg die als 'maatje voor het initiatief' optreedt en waar nodig ook hulp en ondersteuning kan bieden bij de aanvraag en het vervolgproces. Dat zouden Tilburgers een goed idee vinden, leert actueel onderzoek van de Rekenkamer Tilburg.

‘We zijn voor deze presentatie bijeen in de Betonzaal van de LocHal. Als we íets geleerd hebben tijdens het onderzoek, is dat je burgerparticipatie niet in beton moet gieten’, sprak Marga Vermeer van de Rekenkamer Tilburg. Wat moet er dan wel gebeuren? Hierbij de voornaamste aanbevelingen van het onafhankelijke onderzoeksorgaan van de gemeenteraad:

  • Luister naar inwoners en geef hen echte invloed: door inwoners vroegtijdig en intensief te betrekken, het onderhouden van persoonlijk contact en het geven van wezenlijke invloed;
  • Maak successen zichtbaarder en borg lessen beter: draag uit wat je hebt bereikt, leer van ‘good practices’ en leer van andere gemeenten;
  • Laat hiërarchie, beleid en regels geen keurslijf zijn: één ingang, één contactpersoon, maatwerk als de standaard, het door de ambtenaar leggen van verbindingen binnen de gemeente, het blijven denken in mogelijkheden en een projectmatige aanpak bij afdelingsoverstijgende burgerinitiatieven.

Later deze maand besluit de raad over de conclusies en aanbevelingen. Zie ‘De (Til)burger Centraal’ voor meer informatie over het onderzoek.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link