070 wil uitblinken in zorginnovatie

070 wil uitblinken in zorginnovatie
  • 28 januari 2020
  • Redactie

‘We willen mensen niet vervangen door machines, maar juist met zorginnovatie de zorg nog menselijker maken.’ Den Haag spreekt zich vandaag uit over de plannen om proeftuinen voor zorginnovaties in de stad te creëren.

In de proeftuinen is zowel analoge als digitale technologie te vinden. De Haagse wethouder Zorg, jeugd en volksgezondheid, Kavita Parbhuyadal, pleit voor meer van dit soort plekken in de stad. Ze reageert hiermee op de uitkomsten van recent onderzoek waaruit blijkt dat patiënten door middel van zorginnovatie langer thuis kunnen wonen.

UX-gericht
De pilot rondom de proeftuin zorginnovatie, Living Lab, zorgt voor positieve resultaten. In een woning werden namens de Universiteit Leiden en de gemeente Den Haag iZi-ervaarwoningen geplaatst. Hierin werden meerdere vormen van zorginnovaties toegepast. Nu blijkt dat ouderen langer thuis kunnen wonen dankzij technologieën. Zorginnovatie blijkt daarbij vooral te werken zodra de gebruiker een vraag heeft, waarop vervolgens antwoorden worden gezocht in technologie. De volgende stap van de gemeente Den Haag is daarom om de wensen en behoeften van gebruikers in kaart te brengen. ‘Zorginnovatie is te lang gegaan over robots, terwijl mensen die ondersteuning nodig hebben niet vroegen om een robot, maar om een manier om hun deur makkelijker te openen’, aldus de wethouder.

comments powered by Disqus