Gartner: dreiging van leiderschapsgevaar

Gartner: dreiging van leiderschapsgevaar
  • 22 januari 2020
  • Redactie

Meer dan een derde van de HR-leiders heeft moeite om leiderschapstalent te ontwikkelen en binnen te halen; de helft van de 2.800 door Gartner ondervraagde experts heeft geen vertrouwen in positieve vooruitzichten. Het grootste obstakel voor veel bedrijven: de organisatie naar de toekomst leiden.

‘Anno 2020 staan Chief Human Recources Officers (CHRO’s) voor een flink aantal opkomende uitdagingen: publiekelijke roep om transparantie, toenemende automatisering en digitalisering die de aard van het werk veranderen én nieuwe generaties op de werkvloer’, aldus managing director Sari Wilde.
Het onderzoek wijst uit dat 7 op de 10 medewerkers van mening is dat werkgevers de transparantie in het bedrijf moeten vergroten. Dit zou ten goede komen aan de medewerkertevredenheid. Volgens de onderzoekers heeft een open, bewuste en psychologisch veilige cultuur meerdere voordelen. Er zou sprake zijn van meer klantloyaliteit, meer financiële winst en een werknemerservaring die door het dak gaat.

Transparantie als USP
Opvolgingsmanagement is volgens Gartner een belangrijk én onderbelicht onderdeel van een vruchtbare bedrijfscultuur. Zodra medewerkers en kandidaten veel openheid ervaren over een potentiële volgende rol wordt de loyaliteit vergroot, vermindert het verloop en krijgen bedrijfsresultaten een spurt. Op dit moment is hier geen sprake van, stelt het onderzoeksbureau. Er is sprake van een torenhoge leadership bench instability, oftewel het tegenovergestelde van leadership bench strength: de motor voor WFM en opvolgingsmanagement. Om succes in de toekomst te garanderen, moeten HR-leiders volgens Gartner alle moeite steken in leiderschapsstabiliteit.

Co-leiderschap
Organisaties die ‘complementair leiderschap’ inzetten blijken volgens het rapport succesvoller dan leiders die alleen de verantwoordelijkheid op zich nemen. Bij het creëren van een samenwerking tussen meerdere leiders om verantwoordelijkheden te delen op basis van eigen competenties, is er sprake van een toename van 60% in teamprestaties.
8 op de 10 HR-leiders zegt echter dat er sprake is van een barrière in bereidheid: veel medewerkers en kandidaten zijn simpelweg niet bereid om leidinggevende posities te vervullen, ook wanneer ze hier de juiste vaardigheden voor hebben. Doordat men minder lang bij dezelfde organisatie blijft, is het volgens de onderzoekers niet meer vanzelfsprekend dat men een hoge functie wil vervullen. Daarbij veranderen rollen continu. Gartner: ‘HR-experts moeten ervoor zorgen dat kandidaten al vanaf het begin worden voorbereid op de toekomst door hen direct leiderschapsvaardigheden bij te brengen. En dat is belangrijker dan ooit: driekwart van de HR-leiders verwacht dat veranderingen zich steeds sneller zullen opvolgen.’

comments powered by Disqus