Medewerkers scoren laag op datavaardigheden

Medewerkers scoren laag op datavaardigheden
  • 27 januari 2020
  • Redactie

De data driven ambities van bedrijven matchen niet met de datavaardigheden van medewerkers. Meer dan driekwart (21%) van de ondervraagde medewerkers heeft weinig vertrouwen in de eigen datacapaciteiten. De onderzoekers stellen dat dit voor stressklachten op de werkvloer zorgt.

Accenture en Qlik publiceerden onlangs het ‘The Human Impact of Data Literacy’-rapport, waar 9.000 medewerkers wereldwijd voor zijn bevraagd. Daaruit blijkt dat organisaties gemiddeld meer dan vijf werkdagen per werknemer aan productiviteit verliezen door datastress. Volgens de onderzoekers stellen medewerkers hun werk uit of melden zij zich ziek door het gebrek aan dataskills.

Data = stress
Bijna de helft van de medewerkers (49%) zegt te handelen op basis van intuïtie in plaats van data te gebruiken voor beslissingen. Dit heeft volgens de onderzoekers negatieve effecten op de productiviteit: driekwart van de medewerkers zegt veel stress te ervaren of ongelukkig te zijn wanneer zij met data werken, wat vervolgens invloed heeft op hun prestaties.

comments powered by Disqus