AP duidt gevaren corona-apps

AP duidt gevaren corona-apps
  • 21 april 2020
  • Redactie

De zeven voorstellen voor de corona-app die afgelopen weekend uit de door het ministerie van VWS georganiseerde ‘appathon’ kwamen, zijn volgens de Autoriteit Persoonsgegevens onvoldoende uitgewerkt. Privacy van gebruikers kan niet worden gegarandeerd.

Sinds minister De Jonge enkele tijd geleden liet weten dat het kabinet op zoek is naar apps waarmee het coronavirus kan worden ingedamd, is er volop geëxperimenteerd met dergelijke tools. De zeven apps die de shortlist haalden, zijn uiteindelijk niet getoetst door de Autoriteit Persoonsgegevens. Bij de opzet bekeek de waakhond of de apps voldoen aan de vereisten van de AVG, wegens bezorgdheid over privacy van burgers.

AVG-proof
De digitaliseringsmaatregel moet ervoor zorgen dat onder meer de economie wordt aangezwengeld. Zo’n bruikbare app is echter nog een stap te ver, blijkt nu. Geen van de apps waarborgen de privacy van de gebruiker voldoende. Pas als de tools aan deze voorwaarden voldoen, wordt er gekeken naar hoe AVG-proof de apps zijn. Zo ver kwam de autoriteit nog niet.

Vanavond wordt er in de persconferentie waarschijnlijk meer bekend over de inzet van de zogeheten corona-app.

comments powered by Disqus