Arbo Unie: overvloed aan onzekerheid

Arbo Unie: overvloed aan onzekerheid
  • 01 april 2020
  • Redactie

Zowel op de werkvloer als thuis heerst er veel angst en onzekerheid onder werknemers, signaleert de Arbo Unie. Door het coronavirus verandert de werksituatie ingrijpend, wat veel vragen oproept.

De arbodienst zegt een explosieve stijging te zien in het aantal vragen over werkzaamheden, die wegvallen of enorm toenemen. Ook ziet de Arbo Unie dat er angst is voor de gevolgen van corona, waar een belangrijke rol ligt voor werkgevers. Het motto: bied houvast en steun, en reduceer gevoelens van angst en onzekerheid. Volgens de Arbo Unie zijn mensen bang hun baan te verliezen óf besmet te raken als ze nog wel werken.

Sociale steun
Anita Koops, strategisch adviseur, licht toe dat werkvers kunnen zorgen voor gemoedsrust onder medewerkers. ‘Organisaties kunnen hun medewerkers ontzettend helpen door sociale steun te faciliteren. Zorg dat er onderling contact is en betrek iedereen daarbij.’ Daarbij adviseert zij om te bouwen aan een constructieve sfeer, waar ruimte is voor het delen van onzekerheid onderling. ‘Ook een blik op de toekomst biedt rust: hoe start u straks – als de maatregelen weer afgeschaald worden – weer op.’

Leiderschap gezocht
Naast dat de inhoud en de vorm van functionaliteiten veranderen door de coronamaatregelen, verandert ook sociaal contact. Medewerkers kunnen niet zomaar bij collega’s langs, wat ook gevolgen heeft voor intercollegiale banden. Maar ook pakt niet iedere organisatie tijdens deze coronacrisis de kans om leiderschap te tonen, blijkt uit recent onderzoek.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • HRM
  • Reacties
  • Link