AP hekelt biometrische zet werkgever

AP hekelt biometrische zet werkgever
  • 01 mei 2020
  • Redactie

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een boete van een recordhoogte opgelegd aan een organisatie die biometrische gegevens van werknemers opsloeg. De waakhond heeft het bedrijf een boete opgelegd van bijna driekwart miljoen euro – de hoogste som tot dusver.

Bij de organisatie, waar de autoriteit geen naam van noemt, verplichtte het voor medewerkers om gebruik te maken van een vingerscan om werktijden te registreren. Dit was echter in strijd met de privacywet: de biometrische gegevens werden namelijk bewaard door de organisatie. Hier hebben de medewerkers alvorens geen toestemming voor gegeven.

Onherstelbaar
Vicevoorzitter van de AP, Monique Verdier: 'Deze categorie persoonsgegevens wordt door de wet extra beschermd. Komen deze gegevens in verkeerde handen, dan kan dit mogelijk leiden tot onherstelbare schade. […] Als het mis gaat, kan de impact groot zijn en een leven lang negatief effect hebben op iemand.'

Ook online: Autoriteit Persoonsgegevens duikt in AI

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link