Banenjacht stopgezet

Banenjacht stopgezet
  • 28 mei 2020
  • Redactie

Een groot aantal medewerkers besluit niet verder te zoeken naar een nieuwe baan. Mede door de coronacrisis is er sprake van een stop op het jobhoppen: 6,6% is op dit moment op zoek naar een andere baan.

‘De mensen met een baan blijven zitten waar ze zitten en solliciteren niet’, concludeert Intelligence Group op basis van eigen onderzoek onder circa duizend medewerkers. Er is sprake van een daling van bijna een derde in het aantal medewerkers dat een switch wil maken in de eigen carrière. Het aantal medewerkers dat zoekt naar een nieuwe werkgever is historisch laag, aldus de onderzoekers.

Het grote aanbod aan werknemers dat aan het begin van de coronacrisis ontstond, is inmiddels weggewerkt. De arbeidsmarkt blijft echter krap, wat volgens de onderzoekers een bijwerking is van het afnemende aanbod dat parallel loopt met een kleiner aantal openstaande vacatures.

Werknemersvertrouwen
Eerder onderzoek laat ook een ander direct gevolg van de coronacrisis zien. Het vertrouwen van Nederlanders in de arbeidsmarkt is afgenomen, waardoor werknemers hun carrièreplannen op een laag vuurtje zetten. Volgens de Nationale Vacaturebank en Intermediair (opdrachtgevers van het onderzoek) komt er echter een keerpunt aan. ‘Onze verwachting is dat na de beëindiging van de huidige lockdown zowel het bedrijfsleven als werkzoekenden snel in beweging gaan komen.’

comments powered by Disqus