Uber & Airbnb snijden in werknemersbestand

Uber & Airbnb snijden in werknemersbestand
  • 7 mei 2020
  • Redactie

Waar deelplatformen als Uber en Airbnb jarenlang explosief hard groeiden, zorgt de coronacrisis voor een sterk verminderde vraag en zijn de inkomsten daarmee flink teruggelopen. De deelplatformen namen deze week rigoureuze maatregelen: duizenden medewerkers worden de laan uitgestuurd.

Het Airbnb-callcenter in Barcelona sluit de werkvloer, waardoor circa duizend mensen op straat staan. Dit callcenter was de grootste in Europa. Het is tot dusver het grootste massa-ontslag in Spanje sinds de uitbraak van het coronavirus.
Echter is Barcelona niet de enige plek waar de klappen vallen. In een brief meldde Airbnb’s ceo Brian Chesky dat een kwart van het personeel de laan uit wordt gestuurd. ‘We beleven samen de meest schrijnende crisis in ons leven. Dit is vreselijk moeilijk om onder ogen te zien. En nog veel moeilijker voor hen die Airbnb moeten verlaten', schrijft NRC.

Werknemers in Amsterdam
Ook Uber neemt het besluit om duizenden medewerkers te ontslaan: de contracten van 14% van alle werknemers wordt ontbonden. Business Insider meldt dat de omzet van het deelplatform vorig jaar met 80% is gedaald en nu de vraag naar de diensten zo goed als is opgedroogd. Het is nog niet bekend welke maatregelen Uber in Nederland gaat doorvoeren en wat dit betekent voor de circa 1.500 medewerkers in Amsterdam.Volgens nieuwsbronnen zitten meerdere deelplatformen in een penibele situatie. Hoe zit het nou met die deeleconomie in Nederland? In dit artikel leggen we je het uit.

comments powered by Disqus