Gartner’s postcorona-prognose

Gartner’s postcorona-prognose
  • 20 mei 2020
  • Redactie

Grote veranderingen komen eraan in de ‘postpandemische wereld’. Zo zegt Gartner dat organisaties een grote kentering gaan zien in werktrends anno 2020. ‘Organisaties die zichzelf willen onderscheiden van concurrenten, moeten grootschalige verschuivingen begrijpen: wat is de manier waarop men nu zaken doet en hoe veranderen mensen?’

Een recente analyse van Gartner toont aan dat bijna de helft van de medewerkers wereldwijd thuis zal gaan werken. ‘Managers moeten prioriteit geven aan digitale oplossingen en in kaart brengen in hoeverre extern werken het prestatiemanagement beïnvloedt’, stelt hoofdonderzoeker Brian Kropp. Het onderzoeksbureau stelt zijn verwachtingen bij voor het eigen trendrapport dat Gartner eerder dit jaar publiceerde; de uitbraak van het coronavirus gooit roet in het eten.

Inclusief voor EX
Eén van de grootste veranderingen is volgens Gartner dat de flexibele schil in organisatie een grotere rol krijgt. Coaching-technisch is daar nog veel ruimte voor leidinggevenden en managers. Men moet zich meer focussen op het ontwikkelen van kritische vaardigheden – het belang hiervan is volgens het onderzoeksbureau nog groter dan vóór de pandemie. ‘Dan wordt de focus verlegd naar het coachen van medewerkers om vaardigheden te ontwikkelen die mogelijk meerdere deuren voor hen openen. Dat is meer futureproof dan het concentreren op een specifieke volgende rol. […] De impact is groot; uit recent onderzoek is gebleken dat 32% van de organisaties vaste medewerkers vervangt door tijdelijke medewerkers.’

Meer dan ooit is het belangrijk om medewerkers te ondersteunen. Gartner stelt dat bedrijven de betrokkenheid bij het leven van werknemers moeten vergroten door te zorgen voor een goed vangnet. ‘In een cultuur van inclusiviteit is belangrijker dan ooit om vaste én flexibele medewerkers te betrekken.’

Lees ook: Gartner - Werving & selectie virtualiseert

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link