Gezichtsherkenning in de ban

Gezichtsherkenning in de ban
  • 11 juni 2020
  • Redactie

Techbedrijven doen massaal gezichtsherkenning in de ban als reactie op de wereldwijde ‘Black Lives Matter’-protesten. Zowel Amazon en IBM kondigen deze week aan geen techniek meer te willen aanleveren die etnische profilering kan aanwakkeren.

Belangenbehartigingsgroepen roepen al langer op om gezichtsherkenning in de ban te doen. De technologie zou een negatief effect hebben op de identificering van niet-blanken, schrijft The Guardian. Amazon besloot deze week voor een jaar de verkoop van de biometrische technologie aan banden te leggen. IBM’s topman Arvind Krishna schrijft op zijn beurt aan het Amerikaanse Congres: 'IBM is fel gekant tegen het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie die gebruikt wordt voor massasurveillance, etnische profilering en schendingen van fundamentele mensenrechten en vrijheden, en zal dat ook niet door de vingers zien.’

Transparantieprobleem
Technologie kan volgens Krisha een bijdrage leveren aan meer transparantie in de samenleving, maar mag onder geen beding discriminatie bevorderen. ‘Verkopers en gebruikers van AI-systemen (kunstmatige intelligentie) hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat Al wordt getest op vooringenomenheid wanneer die gebruikt wordt in de wetshandhaving.’
 

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link