CNV: meer ruimte voor rouwproces

CNV: meer ruimte voor rouwproces
  • 10 juli 2020
  • Redactie

Nederlanders komen vaak mentaal in de moeilijkheden wanneer een dierbare is overleden. Vakbond CNV pleit voor meer veiligheid bij organisaties: 1 op de 5 heeft het over te weinig werkgeverssteun.

De vakbond liet een onderzoek uitvoeren onder 1.100 Nederlandse medewerkers, welke werd uitgevoerd door Maurice de Hond. Ruim 20% van de respondenten zegt weinig steun te ervaren in zo’n periode vanuit de werkgever, een kwart heeft het over slecht functioneren. 1 op de 10 krijgt een burn-out door rouw.

Empathie en leiderschap
Naast dat CNV pleit voor flexibel opneembaar rouwverlof van zo’n twee weken, stelt de bond dat te snelle terugkeer naar de werkvloer averechts werkt. ‘Vroegtijdig contact tussen bedrijf en werknemer is niet goed. Een bedrijf moet niet lang niets van zich laten horen. […] Doe dat zelf als leidinggevende.’ Daarbij zegt voorzitter Piet Voortuin dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat collega’s veilig kunnen terugkomen. ‘Zeg niet meteen na een begrafenis: wanneer kom je terug?.'

comments powered by Disqus