Facebook onder privacyvuur

Facebook onder privacyvuur
  • 9 juli 2020
  • Redactie

De Consumentenbond heeft een recordaantal claims binnengekregen van consumenten over Facebook, wegens privacyschending. In een paar dagen zijn er tienduizenden claims verzameld. De Consumentenbond roep gebruikers van het medium op tot actie.

‘Dit is ongekend’, reageert de Consumentenbond op de stroom van claims, afkomstig van Facebookgebruikers in Nederland. 'Dit zegt iets over het sentiment onder de gebruikers: eindelijk gebeurt er iets tegen Facebook.’ Volgens de bond en Data Privacy Stichting heeft het sociale medium de privacy geschonden van vele consumenten. Facebook zou jarenlang gebruikersdata hebben verzameld en vervolgens toegankelijk hebben gemaakt voor derden. Klantgegevens zoals geslacht, leeftijd en woonplaats werden vergaard, net als informatie over apps van smartphonegebruikers en hun zoekgeschiedenis op internet.

Het laatste woord
‘Facebook verzamelde op grote schaal gegevens van gebruikers die zij als privé mochten beschouwen. Zij wisten niet dat Facebook die informatie doorspeelde aan adverteerders en appmakers. Het privacybeleid van Facebook was hierover onvoldoende duidelijk, inconsistent en onnodig moeilijk', aldus directeur Sandra Molenaar. In een reactie zegt Facebook wel degelijk te voldoen aan de AVG.

Het is nog niet duidelijk wat de volgende stappen gaan zijn van de bond óf het platform; specialisten voorspellen een langslepende zaak.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link