Familiebedrijf loopt achter in innovatie

Familiebedrijf loopt achter in innovatie
  • 28 juli 2020
  • Redactie

Een kwart van de medewerkers in Nederlandse familiebedrijven vindt dat ‘de familie’ innovatie belemmert. Veel ondervraagde werknemers verwachten dat het bedrijf over vijf jaar niet meer bestaat, als noodzakelijke veranderingen uitblijven.

Uit onderzoek van Strike onder 370 medewerkers in familiebedrijven, dat is uitgevoerd door PanelInzicht, blijkt dat met name medewerkers onder de 40 jaar kritisch kijken naar de organisatie. 4 op de 10 van hen verwacht dat het bedrijf over vijf jaar niet meer bestaat. Jongere medewerkers geven daarnaast vaker aan (51%) dat de familie in het bedrijf ontwikkelingen remmen, tegenover 23% van oudere collega’s.

Uit de onderzoeksresultaten valt ook op te maken dat een aanzienlijk deel van de ondervraagde medewerkers aangeeft dat het familiebedrijf succesvoller zou zijn als niet-familiebedrijf. Niet enkel ‘de familie’ ligt daarnaast ten grondslag aan geringe innovatie, een derde van de respondenten geeft aan dat het binnen het bedrijf ontbreekt aan een helder beslissingsproces. Er heerst volgens 45% weinig transparantie over de gemaakte keuzes; 38% zegt dat hiërarchie nog een te grote rol speelt.

Werkgeverschap
Het rapport Winnend Werkgeverschap dat door Erasmus Centre of Family Business werd opgesteld, toonde vorig jaar aan dat familiebedrijven gemiddeld gezien minder investeren in hun medewerkers dan niet-familiebedrijven. Op 6 van de 8 onderzochte punten bleek dat werknemers beter af zijn bij niet-familiebedrijven.

comments powered by Disqus