Fundamentele verandering arbeidsmarkt door corona

Fundamentele verandering arbeidsmarkt door corona
  • 27 oktober 2020
  • Redactie

De coronacrisis leidt tot toenemende onzekerheid op de arbeidsmarkt en draagt bij aan een fundamentele herziening van werk. Daarnaast heeft de pandemie ervoor gezorgd dat bedrijven sneller zijn gaan digitaliseren.

Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde onderzoek ‘The Future of Jobs Report 2020’ van het World Economic Forum (WEF) in samenwerking met het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI). Het WEF doet twee keer per jaar een internationale studie naar werk-gerelateerde veranderingen.

Het nieuwe normaal
Het tempo waarop technologie zich ontwikkelt, blijft onverminderd hoog en zal in sommige sectoren kunnen versnellen. De toenemende digitalisering en thuiswerken zal er volgens het onderzoek voor zorgen dat banen en functies compleet worden herzien; bijna 50% van de taken zullen door machines worden uitgevoerd. De opkomst van digitale technologieën leidt enerzijds tot een teloorgang van sommige beroepsgroepen en functies, maar anderzijds tot de bloei van andere beroepsgroepen en functies. Om- en bijscholing worden hierbij van belang.

Henk Volberda, hoogleraar Strategisch management en innovatie aan de UvA en directeur ACBI ligt de bevindingen toe: ‘Er is een duidelijke kloof tussen de huidige vaardigheden van personeel en vaardigheden die in de toekomst nodig zijn met als gevaar een verdere tweedeling op de arbeidsmarkt. Enerzijds leidt dat tot goed-opgeleide banen, waarbij door schaarste aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden aanwezig zijn. Anderzijds blijven er straks verschillende banen over die simpelweg niet geautomatiseerd kunnen worden, maar waar een vrij laag kennisniveau voor nodig is en die daarmee wellicht niet uitblinken in arbeidsvoorwaarden.’

comments powered by Disqus