IC-medewerkers komen tot rust met VR

IC-medewerkers komen tot rust met VR
  • 7 december 2020
  • Redactie

In het Deventer Ziekenhuis kunnen IC-medewerkers zich sinds kort even terugtrekken, ontspannen en tot rust komen in virtuele natuur met behulp van een VR-bril van VRelax.

VRelax is volgens de producent een wetenschappelijk gevalideerde virtual reality-app voor mensen om zelf hun stresslevels te managen. Het is een ontspanningstool tegen stress, burnout, angst en somberheid. Maar ook een afleidingstool voor pijnafleiding, lichamelijk ongemak en medisch technische handelingen.

Rustmoment
Nadat IC-medewerkers de VR-brillen twee weken hebben getest, bleek dat het stressniveau daalde bij de verpleegkundigen. Ook voor verpleegkundige Daniëlle bleek de VR-bril een goede manier om te ontspannen, vertelt zij in een interview met ICT&health. ‘Een rustmomentje tijdens je dienst pakken, is best lastig in de praktijk. En met een VR-bril zit je even in een totaal andere wereld. Zelfs de muziek is afgestemd op de omgeving. Zeker in deze coronatijden, zijn dit de innovaties die het werk wat dragelijker maken.’

Patiënten
Ook in het Maasstad Ziekenhuis maken ze gebruik van virtual reality. Wij spraken hierover met bestuursvoorzitter Peter Langenbach. ‘Op sommige afdelingen werken we met virtual reality. Door een VR-bril op te zetten, wanen patiënten zich in een andere omgeving zoals een onderwaterwereld of een drukke stad. Hierdoor worden ze afgeleid van de behandeling en medische omgeving, waardoor ze minder pijn en/of angst voelen.’

comments powered by Disqus