Europese Commissie hakt Gordiaanse opladerknoop door

Europese Commissie hakt Gordiaanse opladerknoop door
  • 27 september 2021
  • Redactie

De Europese Commissie pleit voor één standaard oplader voor consumentenelektronica. Ook moet de verkoop van laders losgekoppeld worden van de verkoop van apparaten. Dat staat in een wetsvoorstel dat de EC heeft gepubliceerd.

De zogenaamde USB-C aansluiting moet de standaard lader worden voor consumentenelektronica zoals smartphones, tablets en camera’s. Volgens de EC is dit een stuk handiger voor klanten, omdat er nu verschillende opladers nodig zijn voor verschillende apparaten. Daarnaast zou een universele oplader afval kunnen schelen, doordat producenten nu vaak laders meeleveren bij hun producten.

Apple
Voor Apple heeft de nieuwe wet veel invloed. Het bedrijf maakt gebruik van zijn eigen “Lightning”-kabels. Apple heeft dan ook in een statement gezegd dat ze ‘bezorgd blijven dat strikte regelgeving die slechts één type connector voorschrijft innovatie eerder in de weg staat dan stimuleert, wat weer zorgt voor schade voor consumenten in Europa en de rest van de wereld.’ Consumentenelektronica die op Android of Windows draait heeft vaak al een USB-C aansluiting.

De wet moet eerst nog worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Het parlement liet al weten een universele lader voor klanten belangrijk te vinden. Als de wet is goedgekeurd hebben producenten twee jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe standaard. De nieuwe wet gaat overigens niet gelden voor bijvoorbeeld oortjes, slimme horloges en fitnesstrackers. Dat heeft te maken met het (kleine) formaat van deze apparaten en de manier waarop ze door consumenten worden gebruikt.

comments powered by Disqus