ACM: PostNL haalt norm 2020, niet overmacht corona

ACM: PostNL haalt norm 2020 niet, overmacht corona
  • 30 december 2021
  • Redactie

PostNL heeft in 2020 de wettelijke norm voor tijdige postbezorging niet gehaald. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat er voldoende aanknopingspunten zijn om te stellen dat er sprake was van overmacht en ziet af van het nemen van maatregelen.

Minimaal 95% van de brievenbuspost met een vijfdaagse bezorgplicht hoort op tijd te zijn bezorgd, maar mede door de gevolgen van de coronapandemie kwam dit in 2020 uit op 94,3%. ‘De coronapandemie confronteerde ook PostNL met uitzonderlijke omstandigheden’, zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. ‘Zo was er een hoger dan gebruikelijk ziekteverzuim en moest er met anderhalve meter afstand worden gewerkt.’ Van de brieven met een zesdaagse bezorgplicht (medische en rouwbrieven, die ook op maandag bezorgd moeten worden) heeft PostNL in 2020 96,8% op tijd bezorgd. Met deze brieven voldeed het bedrijf wél aan de wettelijke eis van minimaal 95%.

Voldoende postvestigingen
Alle diensten van PostNL moeten voor 95% van de inwoners van Nederland binnen een straal van vijf kilometer beschikbaar zijn. Aan deze norm voldeed PostNL in 2020 ruim, met 99,5%. Buiten woonkernen met meer dan 5 duizend inwoners geldt dat voor minimaal 85% van de inwoners het volledige assortiment binnen vijf kilometer beschikbaar moet zijn. Hieraan voldeed PostNL ook, met 97,3%.

Eisen aan PostNL
PostNL is als enige in Nederland verplicht om een basispakket van diensten aan te bieden. De wet stelt daarom bepaalde eisen waaraan PostNL moet voldoen. De ACM ziet erop toe dat PostNL zich aan deze regels houdt. Die houden onder meer in dat PostNL brievenbuspost van dinsdag tot en met zaterdag op de eerstvolgende bezorgdag moet bezorgen. Medische en rouwpost worden ook op maandag bezorgd.

Foto: lithuaniakid/123RF.COM

comments powered by Disqus