ACM gaat consument helpen met vertrouwen in telecom prijsvergelijkers

ACM gaat consument helpen met vertrouwen in telecom prijsvergelijkers
  • 9 mei 2022
  • Ryan Baij

Prijsvergelijkers van telecomabonnementen kunnen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een certificaat aanvragen. Het certificaat is bedoeld om bezoekers het vertrouwen te geven dat de vergelijkingssite onafhankelijke, actuele en duidelijke informatie geeft over telecomabonnementen.

Het certificaat geeft aan dat de website van een prijsvergelijker voldoet aan een set van acht kwaliteitscriteria. Dit is mogelijk sinds de recente wijziging van de Telecommunicatiewet, op basis van de Europese Telecomcode.

  1. De site is onafhankelijk en behandelt aanbieders in de zoekresultaten gelijk.
  2. De eigenaar en de beheerder van de site staan genoemd op de site.
  3. Het is duidelijk hoe de vergelijking op de site wordt gemaakt.
  4. Het taalgebruik op de site is duidelijk.
  5. De informatie op de site is nauwkeurig en actueel.
  6. De site vergelijkt het openbaar beschikbare aanbod.
  7. Bezoekers kunnen onjuiste informatie eenvoudig melden.
  8. De site vergelijkt in elk geval prijzen, tarieven en kwaliteit.

‘Als je een prijsvergelijkingswebsite bezoekt die een certificaat van de ACM heeft, kun je er van op aan dat de informatie betrouwbaar is’, zegt Edwin van Houten, directeur van de directie Consumenten van de ACM. ‘Dit helpt consumenten bij het maken van goed geïnformeerde keuzes.’

Als prijsvergelijkers een certificaat van de ACM hebben gekregen, mogen ze dit op hun website vermelden. De ACM meldt dit ook op haar eigen website. Het certificaat heeft geen einddatum, maar wanneer prijsvergelijkers niet meer aan alle eisen voldoen, kan de ACM – die hierop toeziet – hun certificaat intrekken. Prijsvergelijkers kunnen de certificering aanvragen via de website van de ACM. Ze zijn overigens niet verplicht om een certificaat aan te vragen.

Energie
De ACM is ook bezig om met de energiewet, die nog niet van kracht is, ditzelfde voor de energiebranche te doen. Ook daar zijn veel prijsvergelijkers actief, waardoor de ACM ook graag daar certificaten aan wil hangen.

comments powered by Disqus