Op weg naar de nieuwe standaard met Visa Debit

Op weg naar de nieuwe standaard met Visa Debit
  • 20 januari 2023
  • Kel Koenen

Nederlandse kaarthouders en buitenlandse bezoekers kunnen in de meeste winkels in Nederland met de nieuwe Visa Debit-betaalkaarten betalen. Het project Debit Card Acceptance (DCA), onder leiding van Betaalvereniging Nederland, is hiermee succesvol afgerond.

Doel van dit project was om het merendeel van de betaalautomaten in Nederland aan te passen of te vervangen zodat ze geschikt zijn voor de nieuwe debitkaarten. Tot voor kort was betalen met Visa Debit in bijna de helft van de winkels in Nederland nog niet mogelijk. 'Het updaten van ongeveer 425.000 betaalautomaten in één jaar is een groot succes', stelt Jos van de Kerkhof van Visa Nederland. 'Nederlandse retailers kunnen nu gemakkelijk digitale betalingen accepteren met één van de 2,8 miljard kaarten. Daarnaast zijn ze klaar zodra Nederlandse banken vanaf dit jaar Visa Debit gaan uitgeven.'

Visa Debit is een wereldwijd betaalproduct dat voldoet aan de huidige en toekomstige betaalbehoeften. Hiermee kunnen consumenten veilig betalen in winkels en online, via mobiel, contactloos en in apps in Nederland, Europa en daarbuiten. Alle betalingen zijn beveiligd en kaarthouders kunnen aankopen doen bij meer dan 100 miljoen retailers die Visa accepteren. In tegenstelling tot een creditkaart is Visa Debit rechtstreeks gekoppeld aan de betaalrekening, waardoor hij uitermate geschikt is voor dagelijkse uitgaven. Omdat elke betaling meteen van de rekening wordt afgeschreven, hebben Visa Debit-kaarthouders volledige controle over de kosten en een duidelijk overzicht van hun uitgaven.

Consumenten kunnen ook onmiddellijk op de hoogte worden gebracht van elke transactie via een push-bericht op hun smartphone. Deze voordelen spelen in op de behoeften van Nederlandse consumenten: volgens recent onderzoek van Visa vinden negen van de tien Nederlanders een goed overzicht van hun dagelijkse uitgaven belangrijk en geeft 75 procent er de voorkeur aan dat geld bij een aankoop direct van hun rekening wordt afgeschreven.

Niet aansprakelijk
Dankzij het DCA-project zijn nu bijna alle bestaande betaalterminals vernieuwd via een software update. Ondernemers ontvingen hierover bericht van hun terminalleverancier of ontvangen dat binnenkort. Slechts een beperkt aantal winkeliers met verouderde betaalautomaten waarvan de software niet meer kan worden bijgewerkt heeft deze vervangen of zal dit in de nabije toekomst doen. Kaarthouders blijven betalen zoals ze gewend zijn met hun bestaande betaalkaarten en zullen geen veranderingen merken aan de kassa.

Technologie zoals de Visa Token Service biedt een extra beveiligingslaag om veilige digitale betalingen via smartphones, wearables en internet mogelijk te maken. Dankzij de 'Zero Liability'-bescherming zijn Visa-kaarthouders niet aansprakelijk voor betalingen waarvoor zij geen toestemming hebben gegeven. Deze bescherming geldt voor alle Visa-transacties, ongeacht of deze in een winkel, online of bij een geldautomaat worden verricht.

Rabobank start - naast andere Nederlandse banken - naar verwachting op korte termijn met de uitgifte van Visa Debit. Klanten zullen hun Visa Debit-betaalpas automatisch ontvangen en hoeven zelf geen actie te ondernemen. 'We zijn verheugd dat Visa Debit vanaf nu breed in Nederland wordt geaccepteerd. Het biedt kaarthouders volledige flexibiliteit om via meerdere kanalen te betalen', erkent legt Van de Kerkhof. 'Dit maakt betalingen makkelijker en Nederland nog gastvrijer voor buitenlandse bezoekers.'

comments powered by Disqus