Consument positiever maar nog steeds heel negatief

Consument positiever maar nog steeds heel negatief
  • 20 februari 2023
  • Ryan Baij

Consumenten waren in februari opnieuw minder pessimistisch dan een maand eerder. Het consumentenvertrouwen is echter nog uitzonderlijk laag. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In februari kwam het vertrouwen uit op -44, tegen -49 in januari. Consumenten waren minder pessimistisch over de economie en ook de koopbereidheid was minder negatief. Met de score van -44 lag het consumentenvertrouwen in februari ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59).

De koopbereidheid kwam in februari uit op -37, tegen -41 in januari. Vooral het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was in februari minder negatief. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was ook minder pessimistisch dan in januari. De tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten ook minder ongunstig. 

comments powered by Disqus