Uitdagingen en kansen bij remote werken

Uitdagingen en kansen bij remote werken
  • 21 februari 2023
  • Kel Koenen

Door de globalisering, digitalisering en de coronapandemie is er een nieuwe arbeidswereld ontstaan. Flexibele werktijden zijn niet meer weg te denken en we kunnen steeds vaker zelf bepalen waar we werken - zolang het werk maar wordt gedaan.

Bijna 50% van de Nederlandse beroepsbevolking werkt meer remote dan medewerkers in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De wetgeving rond remote werken is onlangs gewijzigd, waardoor Nederlandse bedrijven wettelijk verplicht zijn verzoeken om remote te werken 'zorgvuldig te overwegen'.

Hoewel deze omslag niet altijd even soepel verliep, zagen ondernemers al snel de voordelen in van thuiswerken en werken op afstand. De productiviteit van medewerkers stijgt en ook de enorme kostenbesparingen zijn van groot voordeel – denk bijvoorbeeld aan het onderhoud en de instandhouding van kantoorruimtes. Daarnaast wordt het ook makkelijker talent van over de hele wereld te werven. Of het nu gaat om ontwerpers uit Italië of IT-deskundigen uit India, remote werken biedt nieuwe mogelijkheden op deze krappe arbeidsmarkt.

Ondanks alle voordelen stelt de overgang naar remote werken bedrijven ook voor talrijke uitdagingen. Bedrijven met medewerkers in meerdere landen krijgen te maken met culturele verschillen en lokale regels en wetgeving waar ze zich aan moeten houden. Zelfs de kleinste overtredingen van arbeids- of belastingwetgeving kunnen al snel duizenden euro's kosten. Het is ook een stuk lastiger om je medewerkers betrokken en tevreden te houden als ze over de hele wereld verspreid zijn en asynchroon werken.

Remote produceerde een whitepaper met een overzicht van de uitdagingen die om de hoek komen kijken bij de overgang naar werken op afstand. Hieruit blijkt duidelijk hoe moeilijk het kan zijn om een goede bedrijfscultuur en een sterk teamgevoel op te bouwen, wanneer collega's elkaar misschien nog nooit persoonlijk hebben ontmoet. De sleutelwoorden hierbij zijn: flexibiliteit, individualiteit en aanpassingsvermogen. Dit geldt ook voor de aangeboden arbeidsvoorwaarden; voldoen deze aan de individuele eisen van toptalent wereldwijd? Een ander belangrijk punt dat bedrijven niet mogen vergeten: hun digitale veiligheid en de landspecifieke rechtsbescherming.

Alleen door remote werken als een holistisch proces te beschouwen kunnen bedrijven een wereldwijd aantrekkelijke bedrijfscultuur creëren.

comments powered by Disqus