Meest favoriete werkgevers in Nederland

Meest favoriete werkgevers in Nederland
  • 26 april 2023
  • Kel Koenen

Het Rijk is voor het vierde jaar op rij de meest favoriete werkgever onder de Nederlandse beroepsbevolking, ING en ASML zijn snelle stijgers en Schiphol maakt enorme sprong.

Net als in 2020 en 2021 staat het Rijk bovenaan de lijst van meest favoriete werkgevers onder Nederlanders, de Nationale Politie volgt op plek 2, Shell op drie. Dat blijkt uit het ITAM-onderzoek van Intelligence Group, waarbij in totaal 16.287 personen zijn ondervraagd in 2021 en 2022. De NS en ING zijn dit jaar nieuw in de top 10, ASML keert daarin terug. Schiphol maakt verderop de lijst de grootste sprong, van 57 naar 21.

Het Rijk en de Nationale Politie blijven het populairst onder Nederlanders en bezetten de eerste en tweede plaats. Twee opvallende stijgers: ING van 13 naar plaats 6 en ASML van elfde naar vijfde plek. Defensie merkt qua ranking weinig van de oorlog in Oekraïne en zakt twee plaatsen naar 7.

KLM doet het weer goed op 4 na een korte dip vorig jaar. NS en GGZ maken de top 10 van 2021 compleet, samen met de Belastingdienst, die ondanks het voortslepen van de Toeslagenaffaire populair blijft als werkgever.

De GGD gaat acht plaatsen omhoog, maar vooral bol.com en NS zijn grote stijgers. Met een winst van 36 plekken is Schiphol de grootste groeidiamant. Samen met KLM stevig in de top 10 bewijst de aantrekkingskracht van de luchtvaart zich keer op keer.

‘Slechte pr is ook pr’, stelt Geert-Jan Waasdorp van Intelligence-Group. ‘Dat geldt zeker op de arbeidsmarkt, waarin werkgevers die niet per se positief in het nieuws komen, qua voorkeur niet worden afgestraft of zelfs winst behalen. Wat positief werkt is dat je als werkgever ook daadwerkelijk laat zien aan de gang te gaan met de feedback uit de markt en je daarin kwetsbaar opstelt, zoals Schiphol en de Belastingdienst. Werkgevers die stoïcijns de feedback negeren verdwijnen na verloop van tijd uit de voorkeurslijstjes, zoals top werkgeversmerken van weleer KPN, PostNL, Heineken, Ahold, en Unilever.’

Shell mag goed liggen bij dertigplussers, jongeren hebben minder op met deze grote Nederlandse multinational. Ook de ‘schone’ NS is niet in trek met een 24ste plek (bij veertigers plaats 7). Banken als ING (5), Rabobank (10) en ABN AMRO (11) hoeven zich geen zorgen te maken over de aanwas van jeugdig talent. Bij Defensie kunnen ze opgelucht ademhalen: geen dienstplicht nodig, want onder twintigers staan ze op plek 4.

De volledige top 25 favoriete werkgevers van 2022 kan je downloaden via de website van Intelligence Group.

comments powered by Disqus