De gevaren aan de uitrol van ChatGPT

De gevaren aan de uitrol van ChatGPT
  • 11 juli 2023
  • Kel Koenen

Nu kunstmatige intelligentie een steeds prominentere rol gaat spelen, waarschuwt topeconoom Daron Acemoglu voor de mogelijke uitholling van het onderwijs en de verdere ondermijning van een eerlijke welvaartsverdeling.

De Amerikaanse hoogleraar vertelt in het FD.nl dat politici te weinig bezig zijn met het kritisch nadenken over AI en te makkelijk worden verleid tot het automatiseren van banen, zonder de menselijke productiviteit te verhogen. Een van de belangrijkste voorbeelden waarbij het belang van AI en menselijke interactie naar voren komt, is de klantenservice.

Acemoglu wijst erop dat de illusie van superintelligentie door AI wordt gecreëerd, terwijl de praktijk vaak anders uitwijst. Mensen worden nog steeds het liefst geholpen door een echt persoon in plaats van een chatbot of geautomatiseerd systeem. Dit roept de vraag op waarom machines, die zo uitzonderlijk bekwaam zouden moeten zijn, nog steeds moeite hebben met eenvoudige taken zoals klantenservice.

Acemoglu pleit voor een alternatieve benadering van AI, namelijk ‘machine-nuttigheid’. Deze benadering - geïnspireerd door cybernetica-pionier Norbert Wiener - stelt machines ten dienste van menselijke doelen door betere instrumenten te bieden. Het doel is niet om banen te vervangen, maar om de menselijke productiviteit te verhogen door middel van nieuwe tools en informatie. Dit zou leiden tot een meer evenwichtige welvaartsverdeling en een betere inzet van technologie ten dienste van de mensheid.

Bron: FD.nl

comments powered by Disqus