Contact met de overheid? Betalen maar!

Contact met de overheid? Betalen maar!
  • 10 augustus 2023
  • Kel Koenen

Het in rekening brengen van één euro per telefonisch contact met de overheid bespaart volgens Ministerie van Financiën potentieel miljoenen.

Het rijk kan 31 miljoen euro besparen op haar belkosten, zo hebben ambtenaren berekend volgens Binnenlands Bestuur. In een bezuinigingslijst die is opgesteld in aanloop naar de verkiezingen speelt het ministerie van Financiën met het idee om een extra toeslag van één euro in rekening te brengen bij ieder telefoongesprek met de overheid. Ook wordt geopperd de belastingtelefoon en het nummer van Rijkswaterstaat niet langer gratis te houden.

Bij nagenoeg de meeste rijksdiensten is het gebruikelijk dat de beller het lokaal tarief betaalt. Alleen het alarmnummer, de Belastingtelefoon en Rijkswaterstaat zijn gratis voor de beller. Hierop kan worden bespaard door bellers de telefoonkosten te laten betalen met als bijkomend voordeel dat deze maatregel het aantal onnodige gesprekken zal verlagen.

Een nog ingrijpendere ontmoediging is de invoering van een eigen bijdrage van één euro per gesprek, bovenop het lokaal tarief. Naast de inkomsten die een eigen bijdrage oplevert is de verwachting dat ook hierdoor minder telefoongesprekken zullen plaatsvinden, wat leidt tot een besparing op de overheidsdienstverlening. Financiën noemt in een toelichting geen nadelen van het ontmoedigingsbeleid en stelt dat er inmiddels veel andere (digitale) contactmogelijkheden zijn.

comments powered by Disqus