Werknemers motiveren na vakantie: hou schwung erin

Werknemers motiveren na vakantie: hou schwung erin
  • 28 augustus 2023
  • Redactie

Met vakantie gaan blijft dé manier om de batterijen weer op te laden. Na de verdiende rust kan iedereen er weer vol tegenaan. Tenminste, dat is de bedoeling, maar veel werknemers hebben na hun vakantie met een motivatiedip te kampen.

Wil je ervoor zorgen dat de dynamiek op de werkvloer niet afneemt? Dan is het essentieel om werknemers te motiveren aan de hand van onderstaande inspirerende post-vakantietips. Vakantie is belangrijk voor de werksfeer én motivatie van werknemers. Het vooruitzicht van een paar weekjes vakantie geeft werknemers vleugels. Ze zetten een laatste keer alles op alles, want straks kunnen ze heerlijk ontspannen. Dat het ná de vakantie net iets moeilijker is om er weer in te vliegen, valt eenvoudig te verklaren.

  • Een vakantieperiode gaat vaak gepaard met prachtige reisbestemmingen en onvergetelijke ontmoetingen. Geen wonder dat de tijd voorbijvliegt. Bij terugkomst thuis kan elke werkdag op elkaar lijken. De gebruikelijke routine wordt hervat en de vakantie lijkt plotseling aanzienlijk te zijn ingekort.
  • Een logisch gevolg van één of meerdere weken afwezigheid: een uitpuilende mailbox. Niet meteen een leuke binnenkomer. Om nog maar te zwijgen over alle taken die zijn blijven liggen. Daarnaast is de kans groot dat andere collega’s wél nog met verlof zijn, waardoor de werkvloer mogelijk met onderbezetting kampt.
  • Het verschil tussen niets doen en werken tegen tijdsdruk is groot. Wanneer we opnieuw aan de slag gaan, is het werkritme niet meer gewoon en lijken we handen tekort te komen.

Bovenstaande factoren blijven niet zonder gevolg. Werknemers die na hun vakantie minder gemotiveerd terugkeren, kunnen zich wellicht minder verbonden voelen met de organisatie. Dit kan een impact hebben  op de productiviteit en efficiëntie van het team.

Preventief
Er bestaan diverse benaderingen om werknemers te stimuleren na vakantieperiodes. Post-vakantiedips kunnen het best preventief worden bestreden. Werk een haalbare vakantieplanning uit, zodat de werklast ondanks de afwezigheden nooit te hoog ligt. Een evenwichtige bezetting tijdens de vakantieperiodes kan gunstig zijn voor zowel vakantiegangers als hun collega's die aan het werk zijn.

Enerzijds kunnen de achterblijvers alles bijhouden en halen ook tijdens de zomerperiode voldoening uit hun werk. Anderzijds zijn de vakantiegangers opgelucht dat de belangrijkste opdrachten niet zijn blijven liggen. Dankzij de goede opvolging van hun collega’s kunnen ze het post-vakantietijdperk met een schone lei beginnen.

Inzichten
Het is een goed idee om na de vakantieperiode van een werknemer een evaluatiemoment in te plannen. Zo wordt niet alleen de motivatie van de werknemer gepeild, maar kunnen ook nieuwe inzichten ontstaan. Wie terugkeert van vakantie, heeft vaak een verfrissende kijk op bepaalde projecten. Door zélf betrokkenheid te tonen, bevordert het bovendien de betrokkenheid van werknemers.

En tot slot, bied medewerkers ook de ruimte om weer vertrouwd te raken met het werkritme. Vermijd in de eerste dagen na terugkeer vakantiegangers te belasten met lastige vraagstukken en cruciale vergaderingen; een week later zullen werknemers des te meer gemotiveerd zijn!

comments powered by Disqus