Onderzoek onthult kerstfrustraties en -voorkeuren

Onderzoek onthult kerstfrustraties en -voorkeuren
  • 14 december 2023
  • Kel Koenen

Met nog elf dagen tot kerst, blijkt uit onderzoek dat de feestdagen voor veel Nederlanders niet altijd vreugdevol zijn. Hoewel kerst traditioneel wordt gezien als 'de leukste tijd van het jaar', ervaren velen stress en frustraties tijdens deze periode.

Een opmerkelijke 41% van de Nederlanders geeft in het onderzoek van HelloFresh de voorkeur aan het doorbrengen van de feestdagen thuis op de bank. Bijna een kwart (23%) zou de feestdagen dit jaar het liefst helemaal overslaan en meer dan de helft (54%) is opgelucht als ze voorbij zijn.

De volle agenda's rondom de feestdagen vormen een belangrijk pijnpunt: 27% van de mensen voelt zich overweldigd door te veel verplichtingen. Om onder deze verplichtingen uit te komen, gebruikt 18% van de Nederlanders wel eens een smoesje.

De feestdagen gaan echter gepaard met bepaalde tradities, waaronder het kerstdiner. Uit het onderzoek blijkt dat 21% veel stress ervaart rondom de feestdagen en 52% ondervindt frustraties tijdens het kerstdiner. De top 5 frustraties zijn: te veel eten (19%), stress rondom het koken (16%), niet uitkomende hoge verwachtingen (14%), ruzies aan tafel (11%) en eten dat tegenvalt (10%).

Wat betreft vervelende tafelgenoten en ongevraagde adviezen: slechts 7% vindt dronken tafelgenoten irritant en 6% ergert zich aan bemoeienissen over hun persoonlijk leven.

Ondanks deze uitdagingen, kijkt een meerderheid van Nederland (51%) uit naar de feestdagen, voornamelijk vanwege het samenzijn met geliefden (77%) en lekker eten (69%). Tijdens de feestdagen gaat het tenslotte vooral om samenzijn, een sentiment dat door de meerderheid van de Nederlanders wordt gedeeld.

comments powered by Disqus