Recordstijging salarissen ten einde, minimale stijging in 2024

Recordstijging salarissen ten einde, minimale stijging in 2024
  • 21 december 2023
  • Kel Koenen

De salarissen van Nederlandse professionals zullen in 2024 naar verwachting met 1 tot 5 procent stijgen, blijkt uit de jaarlijkse Salary Survey 2024 van Robert Walters.

De meeste professionals ontvingen in 2023 al een flinke loonsverhoging. Zo stegen de cao-lonen in het derde kwartaal van 2023 gemiddeld met 6 procent, en binnen de non-profitsector zelfs met 10 tot 15 procent. Toch voelde ruim 70 procent van de werkgevers aan het einde van 2023 de druk om de salarissen verder te verhogen ter compensatie van de hoge inflatie. Hoewel de meeste werkgevers wel van plan zijn een salarisverhoging te geven, geeft 73 procent aan in 2024 te gaan verhogen onder inflatieniveau.

De beperkte stijging van lonen is niet per se slecht nieuws, meent Rob Steur, business director bij Robert Walters. 'Zo voorkomen we een loon-prijsspiraal waarbij de stijgende loonkosten de prijzen van producten en diensten laten stijgen en de prijzen en salarissen elkaar omhoog blijven duwen.'

Volgens Steur zal de arbeidsmarkt in 2024 meer in balans zijn en niet langer extreem krap. Toch blijft er genoeg beweging in de arbeidsmarkt. Veel werkgevers maken zich zorgen over hun onvermogen om de hoge inflatie bij te benen en de effecten die dit heeft op hun werving en selectie. Bijna 70 procent vindt dat er sprake is van een ‘skills shortage’, met name op het gebied van technische vaardigheden en op seniorniveau. 'De grootste uitdagingen die genoemd worden zijn de te hoge salarisverwachtingen van potentiële werknemers, een gebrek aan sollicitanten en de hoge concurrentie voor gekwalificeerd personeel. Dit laatste uit zich in met name in counteroffers en buy-backs van voormalig werkgevers', vertelt Steur.

'Ons advies? Ga in 2024 aan de slag met de ontwikkeling van je werknemers om het gebrek aan technische vaardigheden aan te pakken. Motiveer werknemers om nieuwe skills te ontwikkelen door interne trainingen te organiseren, trainingsbudget vrij te maken en vrije dagen te bieden voor het volgen van trainingen.'

comments powered by Disqus