Shoppers zoeken inspiratie in een winkel

Shoppers zoeken inspiratie in een winkel
  • 14 december 2023
  • Kel Koenen

Twee derde van het winkelend publiek is op zoek naar inspiratie in de fysieke winkel. Het ‘In-store Customer Trends 2023’-onderzoek onthult dat een ideale sfeer in combinatie met digitale schermen en kiosken de aankoopbereidheid in winkels stimuleert.

Meer dan de helft van de consumenten bezoekt fysieke winkels om producten direct te ervaren. Digitale schermen spelen hierin een steeds belangrijkere rol onthult het onderzoek van Mood Media.

Uit de studie blijkt verder dat 40 procent van de shoppers aankopen doet gebaseerd op content die via digitale schermen wordt gepresenteerd. Deze interactieve schermen stimuleren niet alleen de verkoop, maar versterken ook de band tussen merk en consument. Bijna 43 procent van de bezoekers wordt herinnerd aan eerder overwogen aankopen door deze digitale berichten.

Een aanzienlijk deel van de consumenten, 33 procent, bezoekt winkels om nieuwe producten te ontdekken, terwijl 35 procent winkelen ziet als een sociale activiteit. De sfeer in de winkel, versterkt door geuren en muziek, speelt een vitale rol in deze ervaring. Maar liefst 85 procent van de ondervraagden vindt geur belangrijk en 70 procent waardeert branded muziek.

De integratie van online en in-store ervaringen is ook een belangrijk aspect. Zo maakt 75 procent van de shoppers buiten de winkel gebruik van QR-codes voor extra productinformatie. Bijna driekwart gebruikt hun smartphone als gids binnen de winkel.

Een goede combinatie van sfeer, geur en muziek zorgt ervoor dat 35 procent van de bezoekers langer in de winkel blijft, 45 procent terugkeert en 25 procent aangeeft dat de juiste sfeer hen aanzet tot nieuwe aankopen. Dit onderstreept het potentieel van een doordachte en gecoördineerde winkelervaring in het stimuleren van klantloyaliteit en verkoop.

'We zien een duidelijke verschuiving. Klanten willen niet alleen producten, maar verlangen naar inspirerende ervaringen', stelt Jaime Bettencourt, svp Brand Strategy bij Mood Media. 'Het is aan merken om een goede sfeer en gepersonaliseerde winkelomgevingen te creëren waarin ze fysieke en digitale touchpoints integreren. De winkelruimte wordt hiermee gezien als beleving voor inspiratie en sociale interactie.'

comments powered by Disqus