0800-nummer voor melden discriminatie vertraagd

0800-nummer voor melden discriminatie vertraagd
  • 3 januari 2024
  • Kel Koenen

Het nieuwe landelijke gratis telefoonnummer 0800-0880 om discriminatie te melden, ondervindt een onverwachte vertraging in de activering. De oorspronkelijke telecomleverancier had vlak voor de feestdagen onverwacht de activiteiten gestaakt.

Op 1 januari bleek het nummer niet bereikbaar. Voorzitter Sjaak van der Linde van Discriminatie.nl en enkele regionale antidiscriminatiebureaus, die het nummer hadden gepromoot, waren niet op de hoogte van deze ontwikkeling. Deze onvoorziene omstandigheid veroorzaakte verwarring onder mensen die discriminatie wilden melden.

Het samenwerkingsverband van antidiscriminatiebureaus heeft inmiddels een nieuwe telecompartner gevonden. Zij verwachten het 0800-0880 nummer later deze week te kunnen activeren.

Deze vertraging komt op een moment dat bewustzijn rond discriminatie in Nederland toeneemt. Slechts 3% van de mensen die discriminatie ervaren, melden dit. In 2021 voelde 11% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zich gediscrimineerd, wat neerkomt op meer dan anderhalf miljoen mensen.

Discriminatie.nl hoopt met het gratis telefoonnummer de drempel te verlagen voor het melden van discriminatie. Tot de activering kunnen meldingen nog steeds gedaan worden via de website discriminatie.nl, waar men anoniem of met persoonlijke gegevens een melding kan indienen.

comments powered by Disqus