Eerste loonstrook positief voor werkend Nederland

Eerste loonstrook positief voor werkend Nederland
  • 18 januari 2024
  • Kel Koenen

De eerste loonstrook van het nieuwe jaar betekent voor het merendeel van de werknemers goed nieuws. Ze houden er namelijk netto meer aan over dan afgelopen jaar. Dit blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland.

Werknemers met een minimumloon en een werkweek van meer dan 36 uur zien de grootste stijging in het nettoloon. Dit is het gevolg van de introductie van het wettelijk minimumuurloon in 2024. Voorheen was er sprake van een minimumloon per maand, week of dag. Als je 40 uur per week werkt en het minimumloon verdient, krijg je ten opzichte van 2023 vier uur extra per week betaald.

Voor jongeren onder de 21 jaar kan het netto salaris lager uitvallen door de verlaging van de aanvangsleeftijd voor pensioendeelname van 21 naar 18 jaar. Dit betekent dat zij vanaf 2024, als er sprake is van een pensioenregeling bij de werkgever, vanaf een jongere leeftijd verplicht pensioenpremies moeten betalen.

In alle sectoren zijn werkgevers voor een werknemer met een modaal bruto salaris minder kwijt aan werkgeverslasten. Bij de overheid is deze daling het hoogst, namelijk €29. Een modaal werknemer in de transportsector is €10 voordeliger. Verdient de werknemer een ander loon dan modaal, dan ziet de werkgever de kosten juist stijgen, wat per sector van elkaar verschilt. De kosten voor werknemers met een minimumloon of net daarboven stijgen door de invoering van het wettelijk minimum uurloon. Over dit hogere loon zijn ook meer pensioenpremies en premies werknemersverzekeringen verschuldigd.

Werkgeverslasten voor werknemers die twee keer modaal verdienen stijgen. In de transportsector wordt een werknemer die twee keer modaal verdient €143 duurder. Belangrijke oorzaak hiervan is dat werkgevers voor deze werknemers over een hogere grondslag pensioenpremie moeten afdragen. Daardoor stijgt dit bedrag met €59. Bij de overheid stijgen de werkgeverslasten voor een werknemer die twee keer modaal verdient met €11. Hier hoeft de werkgever juist €60 minder aan pensioenpremie af te dragen.

comments powered by Disqus