Werknemers zien verplichte kantooraanwezigheid niet zitten

Een overgrote meerderheid van de werknemers verzet zich tegen een volledige terugkeer naar kantoor. Uit een recente peiling van vacatureplatform Intermediair blijkt dat 75% van de werkenden geen voorstander is van een permanente kantoorverplichting. Ondanks deze voorkeur voeren sommige bedrijven strengere kantoorbeleid in, wat leidt tot onvrede onder het personeel.
Naar schatting werken vijf miljoen Nederlanders regelmatig vanuit huis, waarmee Nederland vooroploopt in thuiswerken. De coronapandemie van vijf jaar geleden versnelde deze trend aanzienlijk. ‘Uit onze rondvraag blijkt dat bijna 75% van de werknemers inmiddels veel waarde hecht aan werken vanuit huis’, zegt Tijmen de Groen, hoofdredacteur van Intermediair. ‘Dat is een duidelijk signaal aan werkgevers. Vertrouw je mensen, en vertrouw erop dat zij ook vanuit huis goed werk afleveren. Een basis van vertrouwen in het personeel, zo blijkt uit vele onderzoeken, maakt een bedrijf in de kern sterker.’
Internationale bedrijven verscherpen kantoorbeleid
In de Verenigde Staten hebben grote bedrijven zoals Amazon en JPMorgan onlangs hun beleid aangescherpt door werknemers te verplichten weer volledig op kantoor te werken. Amazon's CEO, Andy Jassy, benadrukte dat fysieke aanwezigheid essentieel is voor leren en ontwikkeling binnen het bedrijf. ‘Het lijkt erop dat Amazon hiermee de weg vrijmaakt voor andere bedrijven om hetzelfde te doen’, aldus De Groen.
Verzet tegen strengere kantoorregels in Europa
Deze striktere kantoorregels lijken ook naar Europa over te waaien. PwC Nederland heeft aangekondigd dat werknemers 60% van hun tijd op kantoor of bij de klant moeten doorbrengen. Reclamebureau WPP verwacht zelfs dat medewerkers vanaf april minstens vier dagen per week op kantoor aanwezig zijn. Deze maatregelen stuiten op weerstand; een petitie tegen het beleid van WPP heeft al meer dan 20.000 handtekeningen opgehaald. De initiatiefnemers noemen de eis om vier dagen per week op kantoor te werken 'een stap terug in het ondersteunen van welzijn en werk-privébalans'.
Kantoorplicht niet volledig inzetten
De Groen waarschuwt Nederlandse bedrijven voor het klakkeloos overnemen van deze strikte kantoorverplichtingen. ‘Zeker in de huidige arbeidsmarkt en tijdgeest lijkt het me goed dat bedrijven de stap naar een volledige kantoorplicht niet zetten. Hoewel er duidelijke voordelen zijn aan op kantoor werken, zoals teamgeest en begeleiding van nieuwe collega's, lijkt een verplichting om vijf dagen in de week op kantoor te werken mij niet meer van deze tijd.’
Onderzoeksverantwoording
De gegevens zijn verzameld via een vraag in de nieuwsbrief van Intermediair. In totaal reageerden 920 lezers op de vraag “Is een kantoorverplichting een dealbreaker?”. Binnen de doelgroep van Intermediair bevinden zich voornamelijk hogeropgeleiden, wat van invloed kan zijn op de uitkomst met betrekking tot thuiswerken.
Onderzoek KPMG
Eind vorige maand schreven we al dat CEO’s een volledige terugkeer naar kantoor wel zien gebeuren. Dit bleek uit de CEO Outlook 2024 van KPMG. In 2023 voorzag 64% van de CEO's een volledige terugkeer; in 2024 is dit gestegen naar 83%. Daarnaast gelooft 87% dat fysieke aanwezigheid op kantoor de kans op betere projecten, promoties en salarisverhogingen vergroot.