Te weinig websites zijn ‘blindproof’

Te weinig websites zijn ‘blindproof’
  • 07 November 2016
  • Redactie

Websites van energiebedrijven, webshops en nieuwsplatformen zijn vaak slecht toegankelijk voor blinden, slechtzienden en mensen met andere beperkingen. Dat stelt Stichting Accessiblity vast op basis van onderzoek naar honderd veelgebruikte websites in Nederland. Zeker de helft van de onderzochte online platformen is bijvoorbeeld niet met een toetsenbord bedienbaar.

‘Zorgelijk’, vindt Remco Meyaard van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt de resultaten van dit onderzoek. ‘Er leven in ons land ongeveer 3,5 miljoen mensen met een handicap, waarvan zo'n 350.000 met een visuele beperking. Zij zijn nu al de dupe. Door de digitalisering worden mensen steeds afhankelijker van het internet om te kunnen deelnemen aan onze samenleving. Echter kunnen mensen met een beperking niet aanhaken.’

Ontwerpfase
Zestien verschillende sectoren zijn onderzocht. Bijna geen enkele site is goed toegankelijk te noemen; alle onderzochte websites bevatten in meer of mindere mate toegankelijkheidsproblemen. Volksvertegenwoordiging, gemeenten en rijksoverheid kwamen het best uit de test. De sectoren openbaar vervoer, vergelijkingssites, reizen, onderwijs, verzekeraars, horeca, huisvesting, banken en pensioenfondsen scoren middelmatig, terwijl energiebedrijven, webwinkels en nieuwswebsites minder goed uit de verf kwamen in termen van toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden.

De oplossing voor dit euvel ligt overigens voor de hand, aldus de stichting, door direct bij het ontwerpen en ontwikkelen van digitale toepassingen rekening te houden met de toegankelijkheidsaspecten. ‘De toegankelijkheid van de online dienstverlening in ons land kan binnen afzienbare tijd sterk worden verbeterd’, meent Meyaard.

Anderhalf jaar terug werd het merendeel van de gemeentewebsites nog bestempeld als ‘niet goed toegankelijk voor mensen met een beperking’, volgens een onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link