Datalek bij app MobielSchademelden

Datalek bij app MobielSchademelden
  • 4 augustus 2017
  • Redactie

De app MobielSchademelden van het Verbond van Verzekeraars is uit de lucht gehaald nadat de makers een datalek hadden geconstateerd. Met de app kunnen automobilisten digitaal schade registreren en foto’s maken. Het lek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS), die namens het Verbond van Verzekeraars het beheer van de app uitvoert, merkte het lek begin deze week op. Via zeer specifieke zoekopdrachten op Google bleek het theoretisch mogelijk om een link te vinden naar schademeldingen en schademeldingen te bekijken. De stichting EPS benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat het lek daadwerkelijk gebruikt is.

Onderzoek
De ontwikkelaars doen diepgravend onderzoek naar de mogelijke risico’s van het datalek. Voorlopig is de app niet meer te gebruiken. Wanneer iemand schade meldt via MobielSchadeMelden, ontvangt hij een e-mail met daarin een link naar de melding van het lek.

In maart vorig jaar werd de app gelanceerd nadat duidelijk werd dat één op de drie autobezitters het papieren schadeformulier gebruiksonvriendelijk en niet goed leesbaar vindt. Veel gegevens worden automatisch ingevuld door MobielSchadeMelden. Ook is het met behulp van de app mogelijk om alle soorten aanrijdingen te registreren, zoals fietsers en voetgangers, en kan er melding worden gemaakt van gewonden (letselschade).

comments powered by Disqus