Autoriteit Persoonsgegevens niet paraat voor AVG

Autoriteit Persoonsgegevens niet paraat voor AVG
  • 9 mei 2018
  • Redactie

Van de ondervraagde Europese autoriteiten zegt 70 procent eind deze maand nog niet klaar te zijn om de AVG voldoende te kunnen handhaven. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens ervaart zelf een gebrek aan budget voor de uitvoering.

Onlangs bevroeg persbureau Reuters 24 Europese autoriteiten naar de voorbereiding op de uitvoering van de GDPR. Hiervan gaven 17 instanties aan op 25 mei nog niet klaar te zijn om de verordening uit te voeren. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens is niet door Reuters ondervraagd, maar reageert wel op de verslaglegging van het persbureau, schrijft NU.nl. Het medium sprak hierover met de woordvoerder van de AP.

Verkeerd scenario
Uit het interview blijkt dat het budget van de AP niet afdoende is om feilloos te kunnen functioneren. ‘Het aantal aanvragen dat we nu hebben gekregen is al die keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar, en de wet moet nog van kracht worden’, aldus een niet nader genoemde woordvoerder van de instantie. In 2017 kreeg de autoriteit een budget voor een zogenoemd ‘laag scenario’, wat inhoudt dat de verordening controleerbaar moet zijn met 185 werknemers. Inmiddels ziet de toezichthouder meer in een ‘gemiddeld scenario’, wat 222 medewerkers vereist. Na de invoering van de wet zal worden geëvalueerd of er meer budget nodig is.

Uit recent onderzoek van SAP bleek dat meer dan 90 procent van de bedrijven nog niet klaar te zijn voor de invoering van de verordening in mei.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link