VR-app bereidt patiënten UMCG voor op bestraling

VR-app bereidt patiënten UMCG voor op bestraling
  • 29 mei 2018
  • Redactie

Het Groningse UMCG biedt patiënten die voor kanker behandeld worden sinds kort een virtual reality-app die hen helpt om zich beter voor te bereiden op hun bestraling. Middels deze applicatie krijgen de gebruikers een virtuele tour over de afdeling Radiotherapie en het Protonentherapiecentrum van het ziekenhuis.

Via deze weg hoopt het UMCG eventuele angst voor bestraling weg te nemen en de voorbereiding van patiënten op met name protonenbestraling efficiënt te maken. Wie wordt bestraald, kan zich kwetsbaar voelen – alleen in een bestralingsruimte met indrukwekkende apparatuur en onbekende geluiden. Daarbij gaan aan een bestraling vaak ook veel voorbereidingen vooraf.

Met of zonder bril
De virtuele tour is afgestemd op de afzonderlijke patiënt: of je nu als volwassene voor fotonenbestraling komt, als kind voor protonenbestraling, of de bestraling plaatsvindt met of zonder hulpmiddelen. Voor kinderen tot 9 jaar is een tour beschikbaar waarin zij worden begeleid door het animatiefiguurtje ‘Radion‘. Ouders kunnen meekijken met hun kind en de route volgen die het kind kiest.

Patiënten die bestraald moeten worden, ontvangen thuis een brief met inlogcode en een VR-bril. Met de persoonlijke code krijgen zij toegang tot de app, die zij kunnen downloaden op een mobiele telefoon. De virtuele tour is te bekijken door de telefoon in de VR-bril te plaatsen, maar ook zonder bril is de tour te zien meldt ICT&health.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link