Competenties voor geluk op de werkvloer

Competenties voor geluk op de werkvloer
  • 3 september 2018
  • Redactie

Op basis van wetenschappelijk onderzoek is werkgelukdeskundige Veronique Kilian gekomen tot 25 praktische competenties. In Intermediair deelt ze vast vijf competenties.

Geïnspireerd door het werk van psychologen Martin Seligman en Barbara Fredrickson heeft Kilian een eigen geluksmodel gecreëerd: het zogenoemde ‘feel, fly, flourish’-model. Ze licht toe:

  • Feel - ‘Het is een individuele verantwoordelijkheid om zelf je geluk op te pakken. Het helpt niet anderen de schuld te geven dat jij niet gelukkig bent. Zet je higher brain aan en laat het geluksgevoel door je heen stromen, activeer je gelukshormonen. Dat kan door geluksmomenten op te roepen en te herbeleven, maar regelmatig sporten en invloed van gezond eten aanwenden helpt ook.’
  • Fly - ‘Dit houdt in dat je je set-point van geluk verhoogt. Niet meer geluk als piek, maar als stemming.’
  • Flourish - ‘Dit betekent dat je het geluk uitstraalt en andere mensen (op de werkvloer) aansteekt. Je wordt een magneet voor geluk en geluk wordt de collectieve kracht van een team.’

De organisatieadviseur stelt dat gelukkige werknemers alerter zijn, situaties beter analyseren en in staat zijn sneller creatieve oplossingen te bedenken. Onder meer de bedrijven Incentro en Experius pasten gelukscompetenties toe en behoren volgens commercieel onderzoeksbureau Great Place To Work tot de beste werkplekken van Nederland. ‘Zij boden meer ruimte om te spelen. Letterlijk, met pingpongtafels en dartborden, maar ook figuurlijk: ruimte om te experimenteren en niet alleen protocollen volgen en energieslurpende vergaderingen houden. Door te spelen maak je levensenergie vrij.’

Een selectie van Kilians’ gelukscompetenties:

  1. Excelleren met gemak
    Overstijg jezelf door actief en met gemak talent te ontplooien en vaardigheden te verbeteren. Voorbeeld: train een microvaardigheid.
  2. Herstelvermogen
    Weet het principe van strategische rust en herstel te hanteren tijdens en na periodes van inspanning, verandering of tegenslagen, om voldoende fysiek, emotioneel en mentaal op te laden zodat het prestatieniveau optimaal blijft.
  3. Presencing
    Wees in staat om met aandacht in het moment aanwezig te zijn en zowel prettige als onprettige gevoelens te omarmen en af te stemmen op het hoogste potentieel vanuit verbinding met de innerlijke inspiratiebron als basis voor innovatie. Voorbeeld: aanwezig zijn betekent ook ‘in je lijf zijn’ en niet alleen ‘in je hoofd’.
  4. Community-building
    Creëer een team-in-flow als uitgangspunt voor een gezonde werkgemeenschap waarin medewerkers vanuit persoonlijke verantwoordelijkheid en verbondenheid werken aan een gezamenlijke visie door met elkaar een creatieve kracht te genereren.
  5. Synchroniseren
    Gebruik positieve emotie als richtingaanwijzer van het innerlijke kompas om doelen te bereiken door de juiste mensen en de gewenste situaties aan te trekken.

Bron: Intermediair

comments powered by Disqus