Consumentenbond wil extra slot op (betaal)deur

Consumentenbond wil extra slot op (betaal)deur
  • 5 september 2018
  • Redactie

Met de invoering van PSD2, de nieuwe wetgeving voor betaaldiensten in Europa die eind dit jaar zijn intrede doet, is volgens de Consumentenbond betere consumentenbescherming nodig voor het delen van persoonsgegevens.

Middels de Payment Services Directive 2 (PSD2) kunnen klanten straks derde partijen toestemming geven om hun betalingsgegevens op te vragen bij de bank en betalingen uit te voeren op de betaalrekening van de klant. Deze partijen krijgen deze gegevens enkel wanneer klanten nadrukkelijk toestemming geven. Desalniettemin uit de Consumentenbond zich zorgen te maken en stapte deze week daarom naar de Tweede Kamer.

Vervormde cookiebutton
‘Beleggingsapps of een app die inzicht geeft in je uitgavenpatroon; het zijn allemaal handige financiële diensten die met de invoering van PSD2 mogelijk zijn. Maar betaalgegevens zijn zeer privé, dus is het belangrijk dat je weloverwogen akkoord geeft’, stelt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. ‘Een acceptatieknop vergelijkbaar met een cookiebutton is uit den boze; consumenten drukken dan op ‘ja’ om er vanaf te zijn.’

De Consumentenbond wil daarom een extra slot op het gebruik van betaalgegevens en vraagt de Tweede Kamer daarbij er streng op toe te zien dat bedrijven kristalhelder zijn over welke gegevens ze gebruiken en waarvoor.
comments powered by Disqus