Anti-insomniamaatregelen voor Japanse werknemers

Anti-insomniamaatregelen voor Japanse werknemers
  • 18 januari 2019
  • Redactie

Steeds meer Japanse bedrijven komen tot het besef dat te lange werkdagen en slaaptekort funest is voor de productiviteit. Japanners werken maken te veel overuren en hebben een kortere nachtrust. Bedrijven komen met initiatieven om insomnia tegen te gaan.

Onderzoek uit 2016 toonde al aan dat Japan één van de landen is waar werknemers het minste werkgeluk ervaren. Een van de oorzaken hiervan kan volgens verscheidene Japanse bedrijven slapeloosheid zijn. Het Japanse bedrijfsleven initieert hierom verschillende maatregelen. Met name startups in de technische branche lanceren medewerkersgerichte initiatieven.
Zo begon IT-bedrijf Nextbeat volgens The Guardian met ‘strategische slaapkamers’: één voor mannen, één voor vrouwen. In de prikkelvrije ruimtes zijn mobiele devices uit den boze, zodat de werknemers optimaal kunnen uitrusten. Het bedrijf verklaart dat dutjes dezelfde positieve uitwerking hebben op de productiviteit als een gebalanceerd dieet en voldoende lichamelijke beweging.

Japans bedrijf Crazy Inc. wil de werknemerstevredenheid en de arbeidsproductiviteit op een andere manier een impuls geven. Werknemers worden middels een puntensysteem beloond wanneer zij minimaal vijf dagen per week zes uur per nacht slapen. De extra’s die de medewerkers hiermee kunnen verdienen, kunnen per persoon oplopen tot circa 500 euro per jaar.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • HRM
  • Reacties
  • Link