Privacyzorgen houden Nederlanders in een wurggreep

Privacyzorgen houden Nederlanders in een wurggreep
  • 28 januari 2019
  • Redactie

Onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) leert dat 94% van de ondervraagde Nederlanders zich zorgen maakt over de bescherming van zijn persoonsgegevens. Eén op de drie zegt zich veel of zeer veel zorgen te maken.

Mensen maken zich met name zorgen over misbruik van (een kopie van) hun identiteitsbewijs, organisaties die hun online zoekgedrag volgen en hen volgen via het wifi-signaal van hun mobiele telefoon. AP-voorzitter Aleid Wolfsen vindt het terecht dat mensen zich bewust worden van het belang van de bescherming van hun privacy. ‘In onze digitale samenleving delen we steeds meer en makkelijker onze persoonsgegevens. Gegevens die vaak zeer gevoelige informatie prijsgeven; bijvoorbeeld over je gezondheid, je financiën, je geloof of je koopgedrag. Je privacyrechten helpen je om zeggenschap te houden over je persoonsgegevens. Gebruik ze!’

Uit de resultaten blijkt verder dat twaalf procent van de respondenten weleens gebruik maakte van een privacyrecht. Volgens de autoriteit weten mensen niet hoe ze dat moeten doen, vinden ze het gedoe of niet belangrijk genoeg. Het recht op dataportabiliteit en het recht op een menselijke blik bij geautomatiseerde besluiten zijn de minst bekende rechten. Met de nieuwe privacywet, de AVG, zijn de privacyrechten uitgebreid en versterkt.

Lees ook:
EPV gooit knuppel in het datahoenderhok
Nederlander laat mogelijkheden AVG onbenut

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link